Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Eten/Drinken

Bewustwording: eerste stap in voedingszorg

Bewustwording is de belangrijke eerste stap bij het verbeteren van het eigen werkgedrag in het signaleren van ondervoeding en slechte maaltijdambiance. In de toolkit ‘Zorg zelf voor beter eten en drinken’ zijn instrumenten opgenomen die de medewerkers helpen in de vereiste bewustwording.

Door middel van zogenaamde focuskaarten en ervaringskaarten gaan medewerkers en studenten zelf aan de slag met de belangrijke items van goede voedingszorg. De kleine opdrachten geven reflectie en uitwisselmomenten.

Ook het Spel ‘Smaken Verschillen’ in de toolkit is een activerende werkvorm die gespeeld wordt met bewoners of door medewerkers onderling. Het geeft bewustwording. Vijf soorten spelkaartjes voor in het spel, losse kaartjes thematisch, ook los te gebruiken als bewustwordingskaartje en manier om met elkaar in gesprek te komen.

Ervaringskaarten Eten en Drinken

  • Hoe wij hier ontbijten? Ervaar het zelf!
  • Alleen nog even iedereen aanschuiven? Ervaar het zelf! (Over afhankelijk zijn tijdens de maaltijd).
  • Kom mevrouw de Jong, nog twee hapjes…’ Ervaar het zelf! (Over geholpen worden tijdens de maaltijd).
  • Hoe is de ambiance hier eigenlijk tijdens de maaltijden? Ervaar het zelf!
  • ‘Oh daar is de trombosedienst al en ik zit nog te eten…’ Ervaar het zelf! (Over storingen gedurende de maaltijd).
  • Even snel die borden weghalen, dan kan het toetje komen. Ervaar het zelf! (Over haast tijdens de maaltijd).
  • Aan de lunch voor ieder wat wils? Ervaar het zelf! (Over ervaren slechte ambiance).

Focuskaarten Eten en Drinken

Voorbeelden van focuskaarten.

  • Het oog wil ook wat! Eetlustverbetering door optimalisering van de maaltijdambiance.
  • ‘Goh, u zwemt helemaal in uw kleren…’ Cliënten screenen op ondervoeding.
  • 'Even een moment stilte graag…’ Bidden, danken en andere rituelen tijdens de maaltijd.
  • ‘Ga toch weg met die lepel!’ Omgaan met afweergedrag bij eten en drinken bij cliënten met dementie.
  • ‘En, heeft het gesmaakt?’ De maaltijdwaardering van cliënten.
  • Meet en weet wat de cliënt eet De voedingsinname meten van cliënten.

Bestel de toolkit Zorg zelf voor beter Eten en Drinken in de webwinkel van Vilans.

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.