Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Depressie

Evalueren van de behandeling van depressie

Door de cliënt goed in beeld te houden kan de zorgverlener steeds ingrijpen om verergering van de ziekte te voorkomen. Actief volgen is een interventie waarin de zorgverlener de toestand en de symptomen van de cliënt nauwkeurig in de gaten houdt, maar ook kijkt naar de resultaten van de interventies:

  • herstelgedrag
  • coping
  • motivatie

Actief volgen bestaat uit:

  • een gesprek waarin het dagelijks functioneren van de cliënt wordt beoordeeld
    Bij de beoordeling van het dagelijks functioneren kan overwogen worden om naast de cliënt, ook partner, familieleden, vrienden en collega's te betrekken. Zij signaleren eventuele verergering van de depressie meestal eerder dan betrokkene zelf. Dit gesprek moet minimaal eens in de zes weken.
  • het afnemen van een monitoringsvragenlijst (in de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie zijn geschikte monitoringslijsten te vinden) wordt afgenomen.

Op grond van deze gegevens wordt het behandelbeleid geëvalueerd en waar nodig aangepast.

Bron

Zorgstandaard depressie eindtekst juni 2011

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.