Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Depressie

Zorgverlening aan cliënten met een depressie verbeteren

U kunt de zorg rondom depressie verbeteren door: 

 • het verbeteren van vroegsignalering. (wordt nog uitgewerkt)
 • het verhogen van het kennisniveau over depressie. (wordt nog uitgewerkt)
 • zorgverleners actief te stimuleren dat zij op tijd en adequaat screenen en signalen doorgeven. bij een cliënt bij verdenking van een depressie.
 • het verbeteren van de begeleiding van cliënten met depressie.

Stimuleren tot adequaat screenen van op depressie

Het screenen van een depressie is belangrijk. Depressies horen niet bij de ouderdom en wanneer ze onder ouderen voorkomen, is behandeling vaak mogelijk. Het tijdig signaleren van depressies bij ouderen is belangrijk om ernstiger en chronische klachten te voorkomen.

Er zijn verschillende screeningsinstrumenten voor het signaleren van een depressie, maar voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen wordt vaak de GDS gebruikt.

Verbeteren van de begeleiding van de depressieve cliënt

Overweeg het optimaliseren van omgevingsfactoren. Dat is vooral belangrijk bij cliënten met depressieve symptomen, zonder dat er al sprake is van een depressieve stoornis of een beperkte depressie. Let in het bijzonder op voldoende activiteiten en dagstructuur in overleg met cliënt en team. Uit onderzoek blijkt dat niet-medicamenteuze interventies een positief effect hebben op depressieve symptomen bij verpleeghuisbewoners. Bijvoorbeeld recreatieve activiteiten, licht, bewegen.

Bij de behandeling van een depressie bij cliënten in de langdurige zorg is het belangrijk dat de begeleiding en behandeling de volgende onderdelen bevat.

 • Omgangs/bejegeningsadvies voor het zorgteam.
  Zorgverleners leveren een belangrijke bijdrage in de dagelijkse omgang.
 • Psycho-educatie aan cliënt en indien mogelijk aan familie.
 • Psychosociale interventies, optimaliseren omgevingsfactoren.
  Vooral voldoende activiteiten en dagstructuur.

Bron

Addendum Ouderen bij de MDR Depressie (externe link).

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.