Zorgvoorbeter.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

www.zorgvoorbeter.nl

Thema: Dementie

Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Er zijn meer dan zestig aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken.
Bron: website Alzheimer Nederland

Verschillende oorzaken

De meest voorkomende aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken zijn:

 • De ziekte van Alzheimer
  De meest voorkomende vorm van dementie. Bij Alzheimer slaan in de hersenen eiwitten neer, die plaques genoemd worden.
 • Vasculaire dementie
  Vasculaire dementie is het gevolg van hersenbeschadiging veroorzaakt door slechte bloedvaten of van schade aan de witte stof in de hersenen.
 • Lewy Body Dementie
  De hersenen van deze patiënten zijn veel zogeheten ‘Lewylichaampjes’ aanwezig. Dit zijn veranderde zenuwcellen die bolletjes met samengeklonterde bevatten. Deze Lewylichaampjes komen voor in de hersenstam en de grote hersenen.
 • Frontaal Kwab Dementie
  Bij frontotemporale dementie (FTD) worden vooral de voorste gedeelten van de hersenen (net achter het voorhoofd) en de slaapkwabben aangetast.

Bron: Hersenstichting Nederland

Hoe ontstaat de ziekte van alzheimer?

Wat gebeurt er in de hersenen bij een persoon met de ziekte van Alzheimer? Dit filmpje laat in 6 minuten zien wat er in het brein gebeurt bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Cijfers

Naar schatting zijn er in Nederland 250.000 mensen met een vorm van dementie. Het aantal mensen met dementie zal in de komende decennia verdubbelen naar 500.000.
Bron: Hersenstichting Nederland

Stel je eens voor

Stel je eens voor je weet niet meer hoe je koffie moet zetten en hoe je je aan moet kleden. Je kunt de krant niet meer lezen, omdat je gewoonweg de letters niet meer kunt herkennen. Dat kun je je bijna niet voorstellen. Door je in te leven in mensen met dementie ontstaat er meer begrip voor de ziekte. Into D’mentia heeft een dementie simulator ontwikkeld waarin gezonde mensen kunnen ervaren hoe het voelt om met dementie te leven.

Meer informatie

Wil je hierop reageren?

Jouw reactie

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen []. Voorbeeld: [www.zorgvoorbeter.nl] of [http://www.zorgvoorbeter.nl]. Velden met een (*) zijn verplicht.

Reacties

 • Mart [Carer ftd, FTD Lotgenoten, Te weinig aandacht voor FTD in Nederland!] 12-07-16

  Te weinig aandacht voor FTD in Nederland

  En een hart wat pijn doet door Ftd.

  Eenzaamheid.

  Kinderen die je niet geloven.

  Familie

  Vrienden die niets zien.

  Met vriendelijke groet, tot ziens bij

  (www.facebook.com/FTDlotgenoten/)

  (www.ftdlotgenoten.nl/)